Menu

We are a design practice and publishing house. We imagine and speculate on past, present and future Funk. Synthesising culture through narratives, places and spaces. We develop stories as strategies for a more equitable and playful city. Catch us designing digital and physical spaces, mixed media storytelling platforms, researching novel design languages and systems that serve the Hood, its people and the sauce we produce. This website is an ongoing attempt to merge our portfolio site, publishing platform and a mapping project into one. And, since we grew up on blogs, we share dope shit by dope people from time to time. Our aim is to become the Wu-Tang Clan of design and publishing, so best to protect your neck.

VPRO Tegenlicht: Mijn stad is mijn hart

VPRO Tegenlicht: Mijn stad is mijn hart

Rotterdam is inmiddels met 206 verschillende nationaliteiten een superdiverse stad. Twee derde van de jongeren heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven de stad hangt. Hoe gaan de jonge zogenoemde bi-culturelen daarmee om?

Traditionele witte volkswijken hebben de afgelopen eeuw het karakter van steden bepaald. Maar de samenstelling van deze buurten is veranderd aangezien ze plaats gemaakt hebben voor gekleurde stedelingen. Inmiddels bestaan de grote steden voor de helft uit bi-culturele Nederlanders. Zij domineren het straatbeeld. Iedereen is inmiddels een minderheid. Rotterdam neemt hierin een bijzondere positie in omdat twee derde van de schoolgaande kinderen een migratie-achtergrond heeft. Voor de bi-culturele jongeren is Rotterdam hun stad. En dat dragen ze ook met verve uit. Ze voelen zich veel meer verwant met de Rotterdamse dan met de Nederlandse identiteit. Stedelijke identificatie is in hun ogen nabijer en daardoor inclusiever. Zij geven de voorkeur aan de dynamische stadscultuur die ruimte biedt voor nieuwe interpretaties van identiteit in de vorm vanurban arts,activisme en sport. Vanuit de publieke ruimtes van de grote stad vormt een eigengereide voorhoede van cultuurmakers een groot deel van de identiteit van het hedendaagse grote stad. Met een zelfbewuste houding die schuurt met de perceptie van de ‘oude’ Rotterdammer in de voorheen witte wijken.

Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterdam in toenemende mate te maken met gentrificatie. Hoe gaan de bi-culturele jongeren om met de verdringing op de huizenmarkt en de komst van hippe horecagelegenheden? Uitsluiting dreigt. Opnieuw.

Met o.a.: Malique Mohamud (founder, creative director Concrete Blossom), Iliass el Hadioui (socioloog en wetenschappelijk docent Erasmus Universiteit + VU Amsterdam), Aruna Vermeulen (oprichter HipHopHuis) en Alia Azzouzi (eigenaar Espresso Dates).

More interesting stuff